NaPoWriMo 2: Recipe for a Day’s Work

Rise
early when the day is still
cool to the touch.
Take
a minute to watch it
unfold serenely,
then start
kneading with vigor.
Work
your plans into it
and set
beneath the sun –
it’s warmth will rise
throughout the day.
Practise patience
(it suits the day well, as it does cooking),
but persevere
with the pursuit of your goals.
Sprinkle your day
with smiles – they bloom
in the most lovely way
you can think of
and will sprout
up in the most unlikely places.
Don’t burn
your fingers when working
during the hottest hours,
leisure is sometimes
an opportunity,
but do not let it run
loose as it will
make your plans go bad.
Finally, remember
that happiness leaves
the best taste
in ones mouth,
so that when your day
is left
to cool under the stars,
it is best to encourage
the good parts of it to shine
beneath their light.

 

Today’s prompt at NaPoWriMo.net was to write a recipe-inspired poem. I actually cooked by recipe today (Moussaka – a greek eggplant dish – yummy!) which don’t do all too often, but it took me until the evening to recognize I’d already written recipe-ish poetry before. That somehow cleared the road for this way to bake a day.

Heute sollte die Inspiration zum Gedicht aus einem Rezept kommen, oder zumindest aus der Welt der Rezepte. So viele verschiedene Kochbücher wie es gibt, scheint es tatsächlich eine Art Kunst zu sein, Rezepte zu formulieren. Ich selbst mag ja am liebsten solche, die eine kleine Entstehungsgeschichte dabei haben, deswegen hier die Geschichte zu diesem Gedicht: Bis Abends hat es mal wieder gedauert, da ich selbst meine „leisure“ nicht genug gebändigt habe, aber ich muss gestehen, dass ich es genossen habe. So ist dies also eher ein Rezept für einen arbeitsamen Tag.

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